loading...

Πως να κοιμάστε καλά τους «σκοτεινούς» μήνες

Πως να κοιμάστε καλά τους «σκοτεινούς» μήνες

Ο χειμώνας είναι εδώ, ήρθε η ώρα να βελτίωσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Η αλλαγή των εποχών μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ύπνο σας, όμως τις περισσότερες φορές δε το παρατηρούμε. Το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει σταδιακά με αποτέλεσμα μεγαλύτερες νύχτες και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να δου΄με πως αυτό μας επηρεάζει ώστε να προχωρήσουμε σε αλλαγές όπου αυτές χρειάζονται. Ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο μετά από μια σκληρή χρονιά από πολλές πλευρές ειδικά για την υγεία μας. Ψυχική και σωματική. 

Κλείστε τη θέρμανση

Όλοι μας ανοίγουμε τη θέρμανση λίγο περισσότερο όσο πέφτε η θερμοκρασία. Όμως το να χρησιμοποιούμε τη θέρμανση πολύ συχνά ειδικά λίγο πριν ξαπλώσουμε στο στρώμα μας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. 

Ένα δωμάτιο είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό μπορεί να διακόψει τη φυσική διαδικασία που μπαίνει το σώμα μας όταν πέφτουμε για ύπνο. Η τεχνητή θέρμανση συνήθως ξηραίνει το χώρο προκαλώντας αφυδάτωση και στεγνώνει τους βλεννογόνους. Όλοι μας έχουμε ξυπνήσει με ξηρό στόμα και έντονη δίψα που πολλές φορές δε μας αφήνει να κοιμηθούμε πάλι.

Η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου κυμαίνεται από 16-18 βαθμούς. Αυτή η θερμοκρασία μιμείται τη φυσική διαδικασία «χειμερίας νάρκης» του σώματος μας και βοηθά για βαθύ ποιτικό ύπνο.

Βγείτε στο φως

Όλοι μας ξέρουμε πόσο μας φτιάχνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας το φως του ηλίου, όμως το φως αυτό γίνεται δυσεύρετο το χειμώνα όπου η μέρα κρατά λιγότερο και οι θερμοκρασίες πέφτουν. Αυτό είναι ακόμα δυσκολότερο τώρα που τόσο πολλοί δουλεύουν από το σπίτι όπου περνούν μέρες που δε χρειάζεται να βγουν από το σπίτι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού, του εσωτερικού μας ρολογιού, που κάνει δύσκολο τον καλό ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό να βγαίνουμε έξω όποτε μπορούμε και να μας βλέπει ο ήλιος, ειδικά αυτούς τους μήνες.

Το φως την ημερα είναι το ίδιο σημαντικό με το να έχουμε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να κοιμηθούμε. 

Δοκιμάστε μια φιλική προς τον ύπνο διατροφή

Αυτά που τρώμε είναι εξίσου σημαντικά με το φως που μας βλέπει ή πόσο συχνά και υπερβολικά θερμένουμε το χώρο μας. Όσο οι μέρες γίνονται πιο κρύες και σκοτεινές τείνουμε να τρεφόμαστε περισσότερο με ψωμί, πατάτες και μακαρόνια. Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση των τροφών αυτών με υδατάνθρακες, αργά πριν ξαπλώσουμε, μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου σας.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε αυτές τις τροφές νωρίτερα μέσα στη μέρα ώστε να αποτρέψετε το μεταβολισμό σας από το να σας χαλάσει τον ύπνο. Για πιο αργά δοκιμάστε τροφές πλούσιες σε βιταμινη Β6 που ανεβάζει τα επίπεδα μελατονίνης και ετοιμάζει το σώμα μας για να μπει σε διαδικασία ύπνου.

Ένας καλός ύπνος ξεκινά με ένα υψηλής ποιότητας στρώμα. Εξερευνήστε τη συλλογή μας σήμερα και βελτιώστε τον ύπνο και την ημέρα σας!

All comments

Leave a Reply